Introduktion
I 2019 havde jeg fornøjelsen af at bringe 2 hold patienter i Enheden for Gentagne Graviditetstab, gennem et 7 ugers kursusforløb i meditation og mindfulness, som et led i et forskningsprojekt på Rigshospitalet.
De sidste opfølgende spørgeskemaer blev afsluttet et år efter kurset. Forskningsartiklen er under udarbejdelse og opdateret information herom formidles i takt med at manuskriptet færdiggøres.
Projektet, der blev præsenteret på ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) i juni 2020, viser bl.a. at meditation og mindfulness virker og at metoderne reducerer stress signifikant. Også i situationer, hvor det ikke er muligt at ændre adfærd eller undgå stressoren.
Kvinder og par der lider af Gentagne graviditetstab er langt fra den eneste patientgruppe, som berøres af langvarige stresssymptomer, angst og depression. De fleste alvorlige behandlings- og/ sygdomsforløb er forbundet med psykiske, sociale og/ mentale udfordringer.
Jeg håber derfor at projektet kan være med til at afmystificere meditation og mindfulness som effektive metoder til mental sundhedspleje under konventionelle behandlingsforløb. I mine øjne har brobygningen mellem konventionel behandling og mental sundhedspleje et kæmpe potentiale, der kan være medvirkende til at sundhedspersonale og patienter får en mere menneskelig og værdibaseret behandlingsoplevelse.
Resultat
Ved baseline var både kontrol- og interventionsgrupperne lige stressede. Både interventions- og kontrolgrupperne faldt i percieved stress gennem forløbet.
Kontrolgruppens stress faldt med 10%
Interventionsgruppens stress faldt med 25%
Kontrolgruppen fik den ekstra omsorgsfulde behandling, som afdelingen allerede tilbyder. Interventionsgruppen fik udover den normale behandling også et 7 ugers meditationskursusforløb.
Meditation og mindfulness har således vist sig at være et brugbart og virkningsfuldt værktøj for denne målgruppe.
Formål
Det var projektets formål at undersøge hvorvidt et 7 ugers kursus i meditation og mindfulness er et brugbart redskab til at reducere stress og psykiske konsekvenser hos kvinder og par, der modtager behandling i Enheden for gentagne graviditetstab.
Projektgruppen havde en formodning om at meditation og mindfulness kunne bedre patienternes livskvalitet og mestrings-strategier. Projektets formål var derfor at undersøge og bidrage med ny viden indenfor dette felt til gavn for nutidige og fremtidige patienter.
Etik
Projektet udføres i overensstemmelse med dansk lovgivning, herunder komiteloven. Projektet er et offentligt projekt. Protokol, deltagerinformation og samtykkeerklæring er anmeldt og godkendt af den regionale videnskabsetiske komite, før deltagerne er blevet inkluderet i projektet. Forsøgsdeltagerne beskyttes efter Databeskyttelsesloven.
Publikation
Undersøgelsen blev præsenteret på ESHRE (European Society of Human Reproduction) i juli 2020 og forskningsartiklen vil efter færdiggørelse, forsøgt optaget i et anerkende tidsskrift.
Forsøget er det første i verden med denne målgruppe og kan følges på US National Library of Medicine hjemmeside: www.clinicaltrials. gov
Titel: “Meditation and mindfulness for recurrent pregnancy loss”
Søgeord: Recurrent pregnancy loss, meditation
Intervention: behavioral
Forsøgsdesign
Studiet blev opbygget som et randomiseret kontrolleret forsøg. Efter inklusion blev deltagerne blevet randomiseret til en af følgende to grupper; 1) kursus i mindfulness og meditation eller 2) ingen intervention, kontrolgruppe.
Der blev inkluderet 69 deltagere i alt. Første kursusforløb blev gennemført i perioden d. 2. februar – 16. marts 2019. Andet kursusforløb i perioden d. 6. april – 11. maj 2019.
Catherine Daverne udviklede interventionen i meditation og mindfulness og vejledte deltagerne i kursusindholdets praktiske gennemførsel.
Baggrund
Den nationale Enhed for Gentagne Graviditetstab på Rigshospitalet, modtager hvert år ca. 250 nye par til udredning.
Enheden har ikke et tilbud om psykosocial støtte til de patienter, der er psykisk påvirkede af deres situation, udover almindelig sygeplejefaglig støtte.
Forskningsprojektet har undersøgt om et kursusforløb med meditation og mindfulness kan hjælpe patienter, der lider af gentagne graviditetstab med, at reducere og tackle psykiske og fysiologiske symptomer på vedvarende stress.
Gentagne graviditetstab
Gentagne graviditetstab defineres som tre eller flere på hinanden følgende graviditetstab inden udgangen af 12. graviditetsuge eller 2 graviditetstab efter den 12. graviditetsuge og før graviditetsuge 22. Graviditetstab rammer 2-3 % af alle kvinder, der forsøger at få et barn.
Et par der oplever graviditetstab, mister ikke blot en graviditet, men også drømmen om et barn. Infertilitet og graviditetstab er forbundet med skyldfølelse, skam og tabu. Studier på området viser at gentagne graviditetstab er forbundet med betydelig psykologisk lidelse.
Det er derfor essentielt at graviditetstab tages alvorligt fra første kontakt med sundhedssektoren. Graviditetstab kan være svært at håndtere, både fysisk og psykisk, men også fordi chancen for at få et barn forringes for hvert tab.
Projektet er støttet af Trygfonden
Projektgruppen består af:
- Henriette Svarre Nielsen, dr. med. Lektor Overlæge, Enheden for Gentagne Graviditetstab på Fertilitetsklinikken Rigshospitalet
- Lone Schmidt, dr. med. ph.d. Professor mso, Københavns Universitet
- Catherine Daverne, Afspændingspædagog, kraniosakral terapeut, meditationlærer
- Karen Henriette Kirchheiner Jensen, forsøgsansvarlig projektsygeplejerske, Enheden for Gentagne Graviditetstab
- Anne Louise Lunøe, forskningssygeplejerske, Enheden for Gentagne Graviditetstab, Rigshospitalet
- Astrid Marie Kolte, MD, Ph.d., Post doc, Enheden for Gentagne Graviditetstab
- Maria Christine Krog, MD, Ph.d studerende
- Signe Hedegaard, stud. med, forskningsårsstuderende, Enheden for Gentagne Graviditetstab