Mindfulness og COVID19

Med en månedstid i tilbagetrækning og tilpasning til livets coronaomstændigheder, har vi haft rig mulighed for at praktisere mindfulness.

”Fysisk afstand” og ”sammen hver for sig” er blevet kollektive opmærksomhedsobjekter, som sind og sanser trygt kan vende tilbage til, igen og igen.

Uanset om det er foregået, som en bevidst eller ubevidst opmærksomhedstræning, har det et spændende potentiale.

Det (at mestre sindets tilbagetrækning fra sanserne og den ydre verdens aktivitet, holde vedvarende fokus på ét bestemt “objekt”, og huske hvem vi dybest set er – i alle relationer) er en af de mest omfattende udfordringer på menneskets indre rejse.

Fx er Patanjalis yoga sutras og Buddhas lære spækket med tips og tricks til netop at mestre sindet, ved at bevare fokus på en ting ad gangen, overkomme livets lidelse ved at huske hvem vi er, og mestre vores egen reaktion på lidelse.

I hamsterhjulets trædemølle ligger de samme udfordringer til grund for meget af den stress og frygt, der ofte lykkes med at hærge menneskers liv og hverdag.

Mindfulness har mange positive og veldokumenterede virkninger for krop, sind og psyke. “Træningen” kræver bevidst opmærksomhed i nuet, og den har vi på sin vis fået foræret med COVID19, som et kollektivt adfærdsregulerende “fokusobjekt”.

Vores attitude og intension er selvfølgelig vigtig. Hviler vores intension og fokus på modstand, frygt og frustration, skaber det selvsagt en anden virkelighedsoplevelse, end kærlighed, omsorg og taknemlighed.

Mellem linjerne

Mellem linjerne er det her vi står i mødet mellem samfund og coronavirus.

Prøv at observere din egen virkelighedsoplevelse, når du har fokus på at holde afstand med en attitude, der næres af modstand og frygt, versus taknemlighed og kærlighed.

Det er nemmest for de fleste mennesker, at mærke sig selv og etablere en nærværende bevidsthed, i afgrænsede øjeblikke eller situationer, hvor krop, sind og omgivelser ikke forstyrrer eller udfordrer opmærksomheden.

Men der, hvor vi for alvor har glæde og gavn af det vi (måske) har lært, det er på slagmarken.

Underforstået når vi skal tilbage på arbejde, i skolerne, i hamsterhjulets trædemølle, over/understimulation eller måske sågar i familie- og hverdagslivets rutiner og sociale interaktioner.

Mindfulness skal stå sin prøve

Det er Nu mindfulness skal genaktiveres og stå sin prøve. Det er nemmere, hvis du har hørt om mekanismerne bag og forstår hvordan og hvorfor mindfulness virker. Uden at gå i tekniske detaljer her, håber jeg at du vil huske hvem du sandt er og omsætte din corona-mindfulnesstræning med kærlighed, taknemlighed og omsorg.

De første dage er måske nemme, men lur mig om ikke det bliver hverdag igen, (for nogle tager det et split sekund, for andre dage, uger, måneder eller år) og så står sindets tyranni og livets autopilot klar til at pantsætte din indre frihed.

Det sker i samme sekund du kigger væk, spændinger og forsvar pansrer dit hjertet, sindets tankemylder definerer hvem du er, eller klumpen i halsen/maven bliver dit eneste anker i lyst og nød.

Husk hvem du er

Husk at din bevidste opmærksomhed allerede eksisterer, du kan ikke gøre noget for at opnå den.

Men ligesom du den sidste månedstid har trænet dit fokus i at holde fysisk afstand, så fortsæt med at bruge energien i og omkring kroppen, som et fokuspunkt for nærvær, også fremadrettet. Et anker for sindet, der bringer din opmærksomhed til nuet.

Det har langt større potentiale og positive virkninger for din fysiske og mentale trivsel og sundhed, end “blot” at undgå smittespredning.