Navaratri fejrer den feminine kraft

I hinduismen fejre man hvert år den feminine kraft og dens indflydelse på mennesket og verdens udvikling. Temaet er i bund og grund lysets sejr over mørkets kræfter.

9 nætter

d. 17. – 25. okt. 2020

Navaratri afspejler 3 faser i din spirituelle udvikling

De ni nætter festivalen varer, repræsenterer tre karakteristiske etaper, som mennesket gennemlever på sin åndelige oplysningsvej.

Selv uden tilknytning til den hinduistiske tradition og tro, kan vi sagtens lade os inspirere og benytte højtiden til at transformere og hanke op i vores værdier, selvforståelse og negative tendenser.

1. fase

Under festivalens første tre dage tilbedes den feminine kraft, som gudinden Durga i hendes kraftfulde og destruktive aspekt.

Gudinden bruger sin power til at destruere ego, uvidenhed og de fejl og mangler, der uundgåeligt følger med.

Du kan aktivt dedikere energi og hengivenhed til at den feminine kraft varetager og guider din personlige transformation. Med et højere formål for øje, er det nemmere at acceptere og lære af livets udfordringer.

Den feminine kraft eliminere og opløser grådighed og mangelfuldhed, så du kan begynde at erkende livets storhed og energi.

Mange mennesker har, når de betræder den åndelige vej, en iboende frygt for alt hvad der ligger uden for deres mentale erkendelse og erfaring. En frygt for det ukendte, frygt for døden, frygt for universets storhed og kraft.

De første tre dage af Navratri anvendes til at kigge etik og moral efter i sømmene og udslette de negative tendenser i sind og hjerte.

Dagene repræsenterer også den første fase af en åndelig udviklingsvej. Fasen lærer os at mestre den fysiske krop, grounde og påkalde og vække gudindens destruktive kraft. Dette aspekt af den feminine kraft bliver vores beskyttelse på den videre færd i vores åndelige søgen.

2. fase

De næste tre dage af festivalen tilbedes den feminine kraft som gudinden Laxmi der repræsenterer og formidler velstand, overflod og rigdom.

Når de indre negative tendenser er blevet holdt i ørene og elimineret, er vi klar til at udvikle en mere positiv, åndelig personlighed. Det er en fase, hvor vi aktivt erstatter en negativ attitude og frygtstyrede forbehold, med positiv åbenhed og nysgerrighed i nuet.  Fasen lærer os at balancerer og mestre vores sind og følelser.

Med fokus på rigdom og velstand drømmer mange om materiel rigdom, forretningsmæssig succes eller måske hjælp til at fjerne forhindringer på deres vej.

I et større perspektiv er det en begrænset og kortsigtet drøm, der udspringer af vores uvidenhed om hvem vi er. Den velstand Laxmi repræsenterer er ikke kun materiel velstand, det er også alle de kvaliteter, som gør os i stand til at værdsætte og nyde livet, fordi vi hviler i indre ro, fred, sindsro, medfølelse og kærlighed.

3. fase

Gennem de sidste tre dage af festivalen tilbedes den feminine kraft i form af gudinden Saraswati. Hun repræsenterer sand visdom og forståelse.

Efter vi har renset os selv for grådighed, egoisme og uvidenhed, og har oplevet åndelig rigdom i form af indre fred, ro, medfølelse og kærlighed, er vi klar til at modtage sand visdom og forståelse.

Det er en indre visdom, som vi ikke kan handle os til. Den er iboende, indkapslet i sindets tankemylder og følelser. Visdom og forståelse udfolder sig automatisk, når vi har ryddet op gennemlevet de to første faser af indre rengøring.

Lidt på samme måde, som solens stråler bryder igennem et skydække, opløser skyerne og afslører en krystalklar blå himmel.

Til at starte med lider vi måske under skyernes regnfulde mørke, uden udsigt til eller vide om, at det kan være anderledes.

Når vi kigger op og opdager solens sporadiske stråler gennem skyerne, giver det os håb og troen på noget større, som vi endnu ikke kan se, men dog mærke.

Efterhånden begynder vi at fokusere på solstrålerne og opdager glimtvis den bagvedliggende blå himmel. Det udvider vores perspektiv og forståelse for universets storhed.

Vi opdager gradvist at vores sanser kun kan formidle fragmenter af en større virkelighed og erfarer før eller siden, at syntesen af de tre faser leder os dybere ind i os selv. At vi ikke er den åndeligt søgende personlighed, men et vidne i alle tre faser.