Har du svært ved at falde til ro?

Vi kan ikke selv bestemme præcis hvordan eller hvornår vi falder i søvn.

Vi lukker øjnene, mærker naturens rytme, slipper dagens indtryk og synker fra sindets aktivitet ind i bevidsthedens salighed og tomhed.

Det er nemmere sagt end gjort, hvis vi oplever indre uro, bekymringer, stress eller gennemlever svære udfordringer i livet.

I perioder med søvnbesvær er det vigtigt at bevæge kroppen og holde små mentale pauser i løbet af dagen, så hjernen ikke bliver overbelastet.

En overbelastet og overstimuleret hjerne skaber tankemylder i sindet. Tankemylder kan frarøve alle en god nats hvile. Derfor er det vigtigt at træne og rense sindet, prioritere en sund døgnrytme og forberede kroppen på en god nats søvn.

Vælg et fokusområde

Tjek nedenstående fokusområder, vælg et der vækker resonans i dig og som er nemt at huske. Prioriter dit valgte fokus dagligt i min. en uge og læg mærke til om/ hvordan det påvirker din søvn.

  1. Regelmæssig motion og afspænding.
  2. Mærk jordforbindelse og find ro inden sengetid (Lyt evt. til guidede lydfiler med progressiv afspænding eller benyt åndedrætsøvelser designet til formålet).
  3. Observer hvilke tanker og følelser, der forårsager indre uro og lær hvordan du kan udvide din rummelighed og frigøre opmærksomheden fra deres “kapring”.
  4. Vælg at spise sundt og undgå sene måltider, så du kan gå til ro med en god samvittighed og behagelig mavefornemmelse.
  5. Prioriter en regelmæssig døgnrytme med god tid og plads til søvn og opbyg en livsstil, hvor du handler i overensstemmelse med dine værdier.
  6. Vær opmærksom på dine aftenrutiner, så de ikke underminerer kroppens afspænding og søvnbehov (undgå fx kaffe, sukker, overarbejde, lys- og støjforurening og tv inden sengetid).
  7. Sørg for at dit soveværelse indbyder til ro, luft ud og undlad tv, pc og mobil i soveværelset.

Pssst…

Du er ikke alene!

Søvnmangel og dårlig søvn er et problem for rigtig mange mennesker. Når vi føler os trætte og uoplagte er det en udfordring at håndtere svære situationer. De kræver nemlig vores fulde opmærksomhed.

Selvom det er meget individuelt, hvordan vi reagerer på og forholder os til søvnmangel, gør søvnunderskud de fleste mere sårbare og vi vil hurtigere kunne føle os udsatte eller pressede.

I længden gør det os irritable, uproduktive, tunge i hovedet, sensitive for stresspåvirkning, kortluntede og mere psykisk ustabile. Også risikoen for infektion, nedsat immunforsvar og udvikling af sygdom øges markant.

Læg mærke til om dårlig søvn resulterer i flere konflikter, uoverensstemmelser, misforståelser eller bekymringer i din hverdag. Måske bliver du mere irritabel, kortluntet eller udadreagerende. Det kan også være at du isolerer dig eller trækker dig væk fra omgivelserne, selv om du egentlig har brug for støtte og omsorg.

Travlhed, bekymringer eller overvældende begejstring kan give de fleste mennesker et par søvnløse nætter. Tilstanden skaber forbigående uro i krop og sind, hvilket kan medføre en dårligere nattesøvn. Det er noget de fleste mennesker oplever i perioder og regulerer helt naturligt.

Akut søvnløshed bunder ofte i positiv stress, som giver dig ekstra energi til at løse opgaver eller udfordringer på den korte bane. Det kan dog være sin sag, at håndtere den ekstra energi, hvis tankemylder og træthed kapre opmærksomheden i en sådan grad at du ikke føler dig i stand til at fokusere eller løse dagens opgaver på en måde der lever op til dine egne værdier/idealer.

I dag er kravene til den enkelte høje. Vi vil gerne gøre tingene så godt som muligt, både på arbejdet og derhjemme. Vi oplever ofte at skulle gøre mere og mere på kortere og kortere tid. Det er en umulig opgave, som i længden ikke kan lade sig gøre.

Der er en hurtig og glidende overgang fra at vi føler os aktive, produktive, glade og i flow, til at blive begyndende (over)belastet.

Er du belastet af bekymringer eller stress gennem længere tid (over 3 måneder) kan det medføre længerevarende søvnbesvær, søvnmangel eller kronisk søvnløshed.

Det er en opslidende tilstand, der kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred, liv og adfærd i hverdagen.

For at kunne mestre belastning har du brug for at kunne anvende forskellige strategier. På den måde er der større chance for, at du kan håndtere forskellige belastende situationer eller perioder i dit liv.

Søvnbesvær skal med andre ord ikke skubbes ind under hovedpuden. Hav tillid til at du med små vedholdende adfærdsændringer, mestringsstrategier og selvindsigt kan begynde at påvirke og ændre din tilstand i en positiv retning.